e-Fatura Nedir? Kimler Mükelleftir?
Dijitalleşen dünyamızda teknolojik gelişmelere ayak uydurmak bir zorunluluk haline geldi. Bu değişim ve dönüşümden etkilenenler arasında elbette ki işletmeler de var. Gelin bu değişimlere hep birlikte göz atalım.
e-Fatura ne demek?
Zorunlu bir işlem olan “fatura kesimi” artık dijital ortama taşındı ve “e-fatura” kavramı hayatımıza girdi. Bunun ardından çoğu işletme sahibinin kafasında “e-fatura nedir?” sorusu gündeme geldi.
e-Fatura ile kağıt fatura arasında aslında hiçbir fark yok. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yürüttüğü bir çalışma olan e-fatura uygulamasında amaç süreci dijitale taşıyarak satıcı ve alıcı arasında güvenilir, tasarruflu ve insancıl hataları minimuma indiren bir sistem oluşturmak.
e-Fatura özel entegratör nedir?
GİB portal üzerinden yönetilebilen e-fatura işlemlerinizi aynı zamanda özel entegratörler üzerinden de yönetebilirsiniz. Bu özel entegratörler Gelir İdaresi Başkanlığınca yetki verilmiş, mükellef adına tüm kayıtları oluşturma hakkına sahip aracılardır.
Bilmeyenler için “e-fatura mükellefi ne demek” sorusuna da hemen cevap verelim: e-Fatura uygulamasına geçiş yapması ve bu işlemleri gerçekleştirmesi zorunlu olan kişi veya kurumlar GİB tarafından belirlenmiş e-fatura mükellefleridir.
e-Fatura mükellefleri kayıtlarını GİB portalı üzerinden ya da özel entegratörler aracılığıyla tutabilir. Her iki sistemin de avantajları olmasına rağmen, GİB tarafında sizleri sıkıntıya sokabilecek birtakım özellikler de mevcut. Örneğin “GİB”, e-arşiv fatura kesimi yaptığınızda resmileştirdiğiniz faturaları iptal etmenize izin vermez.
e-Fatura özel entegratörü seçerken dikkat etmeniz gerekenler
Bir firmanın GİB tarafından özel entegratör olma izni almış olması sizleri yanıltmasın; her entegratör ihtiyaçlarınıza cevap veremeyebilir. Sizin için;
- 7/24 destek garantisi veren,
- Veri güvenliğinizin koruma altında olduğu,
- Sağlam bir altyapı sistemine sahip,
- Kurumsal ve güvenilir,
- Mevzuata hakim ve güncellemeleri takip eden,
- Tüm dijitalleşme süreçlerine hakim ve e-fatura dışında da birtakım özellikleri bulunan,
kapsamlı bir firmadan özel entegrasyon hizmeti almanızı öneririz.
e-Fatura kullanmak maliyeti düşürür mü?
e-Fatura ile tasarruf etmeniz mümkün. Kağıt kullanımına son vererek maliyeti azaltırken aynı zamanda doğayı da koruyabilirsiniz. Bunun yanında faturalarınız dijital iletileceğinden kargo masraflarından da kurtulabilirsiniz.
Hazırlanıp müşteriye ulaşması kargo ile birlikte 1 haftayı bulabilen kağıt faturanın yanında e-fatura sadece dakikalar içerisinde karşı tarafa iletilebildiğinden sizlere büyük bir zaman tasarrufu da sağlar.
e-Fatura mükellefleri kimlerdir?
Yürürlükteki kanunlar kapsamında e-fatura kullanması gereken kişilere e-fatura mükellefi denir. 2020 yılının Kasım ayında yapılan düzenlemeden önce, 2020 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar, e-fatura mükellefi olarak kabul edilirdi.
Fakat GİB tarafından yapılan tebliğ ile, 2021 yılı cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmaların, en geç 01 Temmuz 2022 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv fatura kullanmaya başlamaları gerektiği duyuruldu. Aynı zamanda 1 Ocak 2023 tarihinde de e-defter uygulamasına geçmeleri zorunlu tutuldu.
- e-Defter geçiş zorunluluğu kapsamında, 2021 yılı cirosu 4 milyon TL’yi aşan ve 1 Temmuz 2022'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen firmaların 1 Ocak 2023 tarihinde e-defter uygulamasına geçiş yapmaları gerekir.
e-Fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü olarak geçen firmaların belirtilen limitleri aşmadan e-defter uygulamasına geçmesine gerek yoktur.